29 december

S.O.S. voorbereidingen voorlezen Nieuwjaarsbrief

Door Frauke De Coen, psycholoog (kinderen, ouders, senioren en familie)

Eind december is het weer zover, de meest gezellige periode van het jaar. Ook voor de kleinsten van de familie is dit een periode om naar uit te kijken: lekker eten, veel vrije tijd, de cadeautjes -uiteraard- en het voorlezen van de Nieuwjaarsbrief. Vooral dit laatste is een moment waar vele ouders, grootouders, peters en meters reikhalzend naar uitkijken. Sommige kinderen vinden het fantastisch om even in de spotlights te staan terwijl andere kindjes al bleek worden wanneer ze eraan denken. Hoe kan je als ouder dit moment toch magisch maken voor je kind wanneer het niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat?

Enkele tips op een rijtje…

  1. Schenk er niet te veel aandacht aan. Sommige ouders hopen dat hun kind door het veelvuldig vooraf inoefenen van de Nieuwjaarsbrief zich zelfzekerder zal voelen. Vaak echter merken we op dat de spanningsboog naar het effectieve moment van het voorlezen dan nog veel groter wordt waardoor zelfs spontane kinderen kunnen dichtklappen. Heeft je kind nood aan enkele keren oefenen? Zeker doen, maar maak er geen plicht van.
  2. Beloof op voorhand geen externe beloningen, zoals cadeautjes, aan je kind wanneer het zijn brief mooi voorleest. Zo vergroot je enkel de motivatie om iets te krijgen bij je kind samen met de angst om te falen, wat soms als effect heeft dat de spontane, interne motivatie van je kind daalt. Bovendien krijgt je kleine spruit hoe dan ook wel zijn welverdiende cadeautje, zelfs als het niet zoals gepland loopt.
  3. Probeer je kind niet te vergelijken met andere kinderen op dit moment. Kinderen zijn erg gevoelig voor complimenten en applaus. Wanneer zij er niet in slagen om hun brief voor te lezen, hebben ze het gevoel dat ze niet zo ‘flink’ zijn als andere kindjes. Wanneer je kind onverwachts volledig blokkeert bij het voorlezen, kan je steeds als ouder of andere geliefde zelf de brief beginnen voorlezen en het kind aanmoedigen om mee te lezen door bijvoorbeeld zelf een foutje te lezen en het kind de kans te bieden om te corrigeren. Applaudisseer hoe dan ook na het voorlezen en feliciteer het kind met de mooie brief, zelfs al hebben ze zelf niet gelezen. Op deze manier stimuleer je je kind met deze succeservaring voor het volgende jaar.
  4. Koppel geen dreigementen aan het niet durven voorlezen. Stel je voor, daar sta je dan, 10 paar ogen op jou gericht, samen met 5 camera’s. Jij krijgt al bibberknieën en dan moet je nog foutloos je brief voorlezen ‘want anders zal peter toch zo verdrietig zijn’.
  5. Wat dan wel te doen? Je kan op voorhand de brief enkele keren oefenen maar maak er zeker geen dagelijkse routine van, dit neemt het plezier van het voordragen weg. Benadruk dat foutjes lezen niet erg is en verduidelijk dat degene voor wie de brief bestemd is het hoe dan ook leuk zal vinden. Wanneer, op de grote dag, de familie gezellig aan het bijkletsen is kan je de grootouder of peter voor wie de brief bestemd is even een uniek privémomentje gunnen waarbij je kind de brief eerst persoonlijk één-op-één aan de meter, peter, oma of opa voorleest. Op deze manier zal je kind een eerste succeservaring hebben. Als dit goed is gegaan kan je steeds vragen aan je kind of hij/zij de brief nogmaals wil voorlezen voor de hele familie. Wanneer je kind dit niet wil, maak er geen punt van, sommige kinderen zijn introverter dan anderen en blinken uit op andere momenten.

Heb je vragen over deze tips of nood aan ander opvoedingsadvies of ondersteuning bij moeilijkheden, dan kan je steeds bij mij, Frauke De Coen, terecht met al je grote en kleine vragen. Ook senioren en hun familie bied ik graag ondersteuning (huisbezoeken regio Wetteren zijn mogelijk). Geniet van de feestdagen met je geliefden en ik wens jullie een jaar vol liefde, geluk en mooie momenten!