24 maart

Eerstelijnspsychologen moeten ook ouderen met geestelijke gezondheidsproblemen bereiken

Het belang van eerstelijnspsychologische zorg voor senioren en hun familie is van groot belang. Senioren dienen grote veranderingen een plaats te geven: veranderende sociale rollen, verlies van dierbaren, verlies van autonomie, depressieve of angstige gevoelens. Ook zij hebben recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare begeleiding.

De Vlaamse overheid wil nagaan hoe eerstelijnspsychologische zorg het best aangeboden kan worden aan ouderen met psychische klachten. Het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen richt zich specifiek tot volwassenen (18 tot 65 jaar), waardoor ouderen hier niet op kunnen terugvallen. Ook ouderen hebben immers recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijnspsychologische zorg, vindt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Huisartsen zijn de belangrijkste eerstelijnspsychologen, maar ouderen kunnen ook via andere kanalen geholpen worden, zoals het woonzorgcentrum of het CAW. De belangrijkste taak van eerstelijnspsychologen is dat patiënten steeds toegang hebben tot laagdrempelige, kortdurende en toegankelijke zorg.

Uit de evaluatie van de Vlaamse projecten eerstelijnspsychologische functie is gebleken dat ouderen – mensen ouder dan 65 jaar – een moeilijk bereikbare doelgroep zijn. Om dat probleem aan te pakken, trekt Vlaanderen geld uit voor experimentele projecten die nagaan hoe de eerstelijnspsychologische zorg best aangeboden kan worden aan ouderen met milde of matige psychische klachten.

Vertrouwde omgeving

Een groot aantal wetenschappelijke publicaties wijst op het belang van eerstelijnsverzorgers – vooral huisartsen – bij de aanpak van geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen. Zij kampen vooral met vereenzaming, aanpassingsproblemen, rouwproblemen, depressie en overmatig gebruik van psychofarmaca en medicatie. Omdat ouderen hun huisarts regelmatig zien, krijgen ze hun zorg liever van een vertrouwde eerstelijnshulpverlener, dan van een ongekende gespecialiseerde voorziening.

Daarom verspreidde het Agentschap Zorg en Gezondheid eind 2018 een oproep naar de Vlaamse eerstelijnszones. 33 van de 60 eerstelijnszones dienden in februari een projectaanvraag in en zullen experimenten opzetten. Er zal worden onderzocht op welke locatie, met welke methodieken en vanuit welke samenwerkingsverbanden ouderen met matige psychische klachten best bereikt worden.

“Door deze projecten nauw op te volgen en wetenschappelijk te evalueren, willen we anticiperen op een mogelijke uitbreiding van het federale terugbetalingssysteem naar ouderen” – Jo Vandeurzen (CD&V), minister van Volksgezondheid

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vindt dat ook ouderen recht hebben op laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijnspsychologische zorg. “Door de focus op ouderen te leggen, bereiken we een doelgroep die niet kan profiteren van de federale terugbetaling van de eerstelijnspsycholoog. Door deze projecten nauw op te volgen en wetenschappelijk te evalueren, willen we anticiperen op een mogelijke uitbreiding van het federale terugbetalingssysteem naar ouderen.”

 

Bron: VRTnews