28 februari

Bang om te gaan slapen? Zo lukt het wel!

(In)slaapproblemen bij jonge kinderen komen frequent voor en veroorzaken soms slapeloze periodes bij het hele gezin.
Breng je soms meer tijd door in de kamer van je kindje op monstercontrole dan in je eigen bed?
Merk je dat je als ouder er niet alleen uitraakt of heb je nood aan wat advies en tips?
Probeer deze tips uit of neem contact op met onze kinderpsycholoog Frauke De Coen.

WAT HOOR EN ZIE IK DAAR? OF TOCH NIET?

Heel wat kinderen zijn bang in bed. Ze zijn bang in het donker, vrezen spoken en monsters, en liggen klaarwakker te rillen omdat ze enge geluiden horen en verdachte schaduwen zien. Hun hoofdje draait op hol en in volle paniek staan ze terug beneden of gillen ze de rest van je kroost terug wakker.

STOP, GA NU NIET STRAFFEN OF DREIGEN

Neem deze angst ernstig. Niks zo vervelend als rampscenario’s die je gedachten beheersen. Ga met je kind in gesprek. Doe een fameuze reality-check : zijn hun angsten realistisch? Vampieren en monsters bestaan niet en inbrekers glippen alleen bij Suske en Wiske via een ladder door het raam het huis binnen. Voor wat onecht is, hoeven we niet bang te zijn, toch?

EN KRUIP ZEKER NIET BIJ HEN IN BED

Probeer je eerder geruststelling te brengen door bij je kind op de kamer te blijven tot het slaapt? Goed bedoeld, maar daarmee geef je echter eerder de boodschap dat er inderdaad iets is om bang voor te zijn én dat superheld mama dit even voor hen komt fixen! Net het omgekeerde van wat je beoogt dus… Ah ja, ‘veilig’ inslapen in de zetel beneden behoort tot dezelfde

WAT WERKT WEL?

1. Je kan pas inslapen als je in bed blijft liggen. Slaapangstige kinderen komen echter vaak uit bed. We draaien de rollen om: je kind blijft in bed en jij gaat elke 10 minuteneven langs met een zoen, een knuffel en een aanmoediging. Na verloop van tijd kan je dit opdrijven tot een kwartiertje.

2. Ondertussen probeert je kind de tijd (10 minuten dus) door te komen door aan andere en leuke dingen te denken, of erover te fantaseren. Wist je dat telspelletjes hierbij helpen? Zo kan je kind -uit zijn hoofd- even optellen hoeveel broers en zusjes alle klasgenoten samen hebben, of hoeveel dagen die nog moet wachten voor die verjaart of er een andere leuke dag op het programma staat.

3. Ook al duurt het even en moet je meerdere keren langsgaan, een kind dat in bed blijft tot je langskomt, wordt beloond. Bepaal samen wat die beloning is en hoeveel dagen die daarvoor moedig in bed moet blijven. Want dat is wat die doet: tanden bijten en afleiding zoeken. Er is immers niks echt om bang voor te zijn, weet je nog?

De ervaring leert dat een doorgedreven toepassing van dit systeem al na enkele dagen tot aanzienlijk vlugger inslapen leidt.

 

Bron: Mamagement.be