18 juni

Artsen geven topdokter T’Sjoen gelijk over wildgroei aan ‘kwakzalvers’: “Ze mogen geen psycholoog meer zijn, dus noemen ze zichzelf maar coach”

Lifestylecoaches, burn-outcoaches en nu ook diabetescoaches. Topdokter Guy T’Sjoen ergert zich aan de vele “kwakzalvers” die vaak een pak geld vragen voor een weinig betrouwbare behandeling. Heel wat artsen en psychologen delen zijn mening. “Maar het zijn de beste verkopers die winnen, zelden het beste product”, zegt Marc Buelens van Vlerick.

Wie zondagmiddag naar Friedl’ Lesage op Radio 1 luisterde, heeft misschien gehoord hoe T’Sjoen, endocrinoloog en bekend van het Vier-programma Topdokters, zich ergerde aan de vele coaches die voor alles een verkooppraatje hebben. Van beter leren slapen, leren opruimen en jezelf leren ontdekken tot een ‘diabetescoach’. Vooral van die laatste schrok de dokter, die zelf ook diabetespatiënten behandelt.

“Een dame met type 1 diabetes vertelde tijdens een consultatie over haar coach”, zegt T’Sjoen een dag later. “Ze betaalt daarvoor 150 euro per uur, zonder enige terugbetaling. En dat terwijl de zorg goed georganiseerd is. Patiënten krijgen meetmateriaal en insuline terugbetaald. Ze kunnen langsgaan bij verpleegkundigen, diëtisten … er zijn allerlei specialisten voor opvolging. En toch is zij naar een coach gegaan.”

Hoe dat komt, daar heeft T’Sjoen het raden naar. “Misschien hebben coaches betere verkooppraatjes en een mooiere website. Ik weet het niet. Feit is wel dat de coach zaken voorstelde die helemaal niet stroken met een ideale diabetesbehandeling. Dan heb ik toch vragen bij de opleiding die zo’n coach genoten heeft. Waar haalt die zijn kennis vandaan?”

”Raadpleeg eerst een huisarts”

Na zijn passage bij Radio 1 kreeg T’Sjoen veel bijval op sociale media. Voornamelijk van psychologen, van wie het beroep nog maar recent beschermd wordt. Een van hen is hoogleraar Wouter Duyck (UGent). “Er is een wildgroei aan coaches die daarvoor geen enkele expertise hebben.”

Volgens Duyck verstrekten veel van hen tot voor kort psychotherapie. “Maar nu mogen enkel erkende klinische psychologen dat nog, dus zijn ze zich burn-outcoach gaan noemen. Ze behandelen geen depressies, maar burn-outs. Eigenlijk is dat ook een oneigenlijke praktijk.”

Beide experts adviseren patiënten om het diploma van de coach goed te controleren. De FOD Volksgezondheid inspecteert geen coaches, want ze zijn geen erkend zorgberoep. Als een coach zich waagt op het terrein van de geneeskunde kan de overheid mits een klacht wel ingrijpen. “Bij charlatans treden we zeker op”, klinkt het bij de FOD, die patiënten sowieso adviseert om altijd eerst een huisarts te raadplegen.

Nuchtere Vlaming

Marc Buelens van Vlerick Business School typeert coaches als mensen met veel ondernemerszin die geïnspireerd raakten door een eigen ervaring. “Ze hebben het licht gezien en willen dat dan mooi verpakt verkopen. Vaak verkondigen ze niets nieuws en hebben ze geen degelijke opleiding genoten.”

Bij de vele opruim- en lifestylecoaches is dat volgens Buelens geen groot probleem. Ze geven ongevaarlijk advies en kunnen mogelijk ook echt helpen. Bij gezondheid wordt het moeilijker. “Dan moet iemand toch echt medisch geschoold zijn.” Of er veel oplichters zijn? “Wellicht zijn er enkelen. Maar de Vlaming is nuchter. In Amerika, en in mindere mate Nederland, doet men de gekste dingen. Hier laten we de meeste rages passeren.”

 

Bron: Het Nieuwsblad