Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie gaat vanuit wetenschappelijke invalshoek klachten benaderen door combinatie van elementen uit de gedragstherapie met interventies die ontwikkeld zijn vanuit de cognitieve therapie. Het is een denk- en doe therapie waarbij gesprekstherapie wordt aangevuld met oefeningen en gedragsexperimenten in het alledaagse leven.
Binnen de psychotherapie is het de meest toegepaste vorm, en ook de vorm waar het meest onderzoek naar gedaan is. Allerlei soorten klachten die met denken en voelen te maken hebben kunnen voor deze soort therapie in aanmerking komen.
De focus ligt op problemen die in het heden spelen : waar heb je momenteel last van? Dit betekent niet dat de ervaringen uit het verleden onbesproken blijven. Het verhaal van de cliënt over hoe de klachten zijn ontstaan, is zeker van belang.
De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat ons ‘denken’ een sterke invloed heeft op hoe we ons gedragen en op hoe we ons voelen. Binnen de cognitieve gedragstherapie proberen we dan ook om bepaalde gedachten om te buigen naar meer realistische en positieve gedachten. Uiteindelijk zullen deze gedachten een positief effect hebben op onze emoties en ons gedrag.