Kinesitherapie
Door de vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek heeft de kinesitherapie de laatste decennia een sterke evolutie doorgemaakt. De verandering ligt enerzijds in de soort behandelingstechniek, waarbij de focus nu meer ligt op het lichaam terug in beweging brengen.
Zo maakt de klassieke massage, warmte en elektrotherapie plaats voor gerichte passieve mobilisaties, drukpunttherapie en actieve oefentherapie. Anderzijds kunnen meer en meer klachten behandeld worden door een kinesitherapeut, wat een uitbreiding aan specialisaties met zich meebrengt.
Hierdoor is de opleiding uitgegroeid tot een 5-jarige universitaire master en kan als afstudeerrichting gekozen worden voor musculoskeletale, pediatrische, geriatrische of inwendige kinesitherapie. Nadien is er mogelijkheid tot het volgen van postgraduaten en andere intensieve bijscholingen.
Sinds 2017 is een wet van kracht die aan de hand van een erkenning kan bepalen of een kinesitherapeut beschikt over een specifieke bijzondere beroepsbekwaamheid (BBB). Het krijgen en behouden van deze erkenning is afhankelijk van de opleiding, de effectieve praktijkuitvoering, de ervaring en de specifieke navorming. De registratie van deze erkenningen is van groot belang voor wie zich grondig heeft toegelegd op een bijzondere beroepsbekwaamheid en deze ook daadwerkelijk uitoefent. Dit resulteert in een grotere transparantie en meer kwaliteit binnen de kinesitherapie.
Erkende specialisaties – Bijzondere beroepsbekwaamheden (BBB):
- Manuele Therapie
- Pediatrische kinesitherapie
- Cardiovasculaire kinesitherapie
- Respiratorische kinesitherapie
- Perinatale kinesitherapie en bekkenbodemreëducatie
- Neurologische kinesitherapie
Deze lijst zal in de toekomst nog uitgebreid worden met oa.
- Ontspanningskinesitherapie (Relaxatietherapie)
- Oedeemtherapie
- Geriatrische kinesitherapie
- Sportkinesitherapie
- Palliatieve kinesitherapie
- Psychomotorische kinesitherapie
Om u zo goed mogelijk te begeleiden in uw klachten, proberen we binnen onze praktijk het aanbod aan specialisaties zo breed mogelijk te maken. Indien u niet weet welke therapie uit onderstaande lijst voor uw klachten het meest geschikt is, aarzel dan niet om contact op te nemen voor meer info.
Revalidatie
Na operatie, (sport)trauma/ongeval, overbelasting, … met nadruk op gerichte mobilisaties en actieve oefentherapie vanuit het biopsychosociaal denkkader. Basisopleiding van elke kinesitherapeut.
Manuele therapie BBB
Gespecialiseerde mobilisatie- en manipulatietechnieken voor wervelzuil en ledematen vanuit een holistische visie. Enige therapie erkend door de overheid voor het uitvoeren van vertebrale manipulaties (‘kraken’).
Meer InfoPediatrische kinesitherapie BBB
Gespecialiseerde therapie gericht op baby’s, kinderen en jongeren.
Meer InfoRelaxatietherapie
Ontspanningstechnieken bij chronische hyperventilatie, stressgerelateerde symptomen en angstproblematiek.
Meer InfoKaaktherapie (temporomandibulair)
Gespecialiseerd onderzoek en technieken van het kaakgewricht bij pijn en klachten in en rond het oor.
Meer InfoDry needling
Aanprikken van gespannen spieren dmv fijne naalden om pijn, stijfheid en spanning te verminderen.
Meer InfoManuele lymfedrainage a/m Vodder
Zachte manuele compressietechnieken, lymfetaping, zwachtelen, specifieke mobilisaties en aangepaste oefentherapie bij oa. lymfoedeem.
Meer InfoBobath therapie
Gespecialiseerde therapie gericht op neurologische aandoeningen bij baby’s, kinderen en jongeren.
Meer InfoBekkenbodemreëducatie BBB
Gespecialiseerde therapie bij verzwakte, overspannen of verstoorde activiteit van de bekkenbodemspieren met oa gebruik van biofeedback.
Meer Info