Laag FODMAP dieet

FODMAP is een Engelstalige acroniem voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden En Polyolen. Dit zijn koolhydraten die soms moeilijker verteerbaar zijn en darmklachten kunnen veroorzaken. Het laag FODMAP dieet is een tijdelijk eliminatiedieet waarbij een aantal fodmap’s voor een bepaalde periode weggelaten worden in het voedingspatroon. Door deze stapsgewijs opnieuw in te brengen kan de invloed van elke soort voedingsstof op de darmklachten geëvalueerd worden. Indien nodig stelt een diëtist nadien een aangepast voedingsschema op om de klachten te beperken of vermijden.

Dit dieet kan van toepassing zijn bij het prikkelbare darmsyndroom, afgekort als PDS of de Engelstalige term IBS (Irritable Bowel Syndrome). Aangezien het onbezonnen uitvoeren van de eliminatie kan leiden tot een onevenwicht van uw darmflora, is het van groot belang dat dit onder strikte medische begeleiding gebeurt. Het is absoluut afgeraden om dit op eigen houtje te doen!

Wat is het prikkelbare darmsyndroom (PDS-IBS)?

Het PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening en is een stoornis in de beweeglijkheid of peristaltiek van de darmen. De functie van de darmen om het voedsel te kneden en te transporteren verloopt hierbij te snel of te traag met buikklachten en afwijkende stoelgang tot gevolg. De klachten kunnen constant aanwezig zijn, maar vaak is een fluctuerend verloop in dag en/of periode merkbaar.

Vaak komen deze symptomen in andere aandoeningen voor en is het van belang de juiste diagnose te stellen en andere pathologieën uit te sluiten. Stress en angst zijn factoren die vaak samen beschreven worden en die ook een sterke negatieve invloed hierop hebben. Oorzakelijke factoren zijn vanuit wetenschappelijk oogpunt niet beschreven waardoor de behandeling voornamelijk symptomatisch is. Aanpassing van de voedings- en leefregels zijn het voornaamst met een betere naleving van de biologische klok die het serotonine-gehalte (beïnvloedt de darmperistaltiek) op peil houdt en een aangepaste voedingsinname.

Onze expert:

Julie Swankaert

Erkend diëtist en diabeteseducator

Meer Info

CONTACT

Om de telefonische overlast te beperken en de behandelingen zo weinig mogelijk te onderbreken, is er mogelijkheid om uw vraag te stellen of uw afspraak vast te leggen via mail. Indien u geen reactie ontvangen hebt binnen de 24 uur, gelieve dan rechtstreeks telefonisch contact op te nemen met uw therapeut. De gegevens kan je terugvinden via de Team pagina.

Bereikbaarheid

Met de fiets

Maak een gezonde keuze en kom via de vele binnenwegen met de fiets naar de praktijk. Denk aan uw veiligheid en gebruik een helm, fluovest en fietsslot!

Met de auto

Vlot bereikbaar via de N9, gelegen tussen ‘t Kruisen en ‘t Strop, op 2 km van op/afrit E40. Voldoende gratis parkeergelegenheid in de nabije omgeving, zie Info – Parkeren.

Met het openbaar vervoer

Lijnbus 94-96 (op 70m), Belbus 130 (op 70m), Lijnbus 46-47 (op 750m), Lijnbus 28 (op 1km)
Station Kwatrecht: op 2,4km
Station Wetteren: op 3,5km