Diabetes/Prediabetes

Voeding vormt binnen de behandeling van diabetes de basispijler waarop alle andere behandelingen steunen. Naast de bloedsuikerverlagende medicatie en insuline is een aangepast voedingspatroon noodzakelijk om diabetes onder controle te houden. Het advies is gebaseerd op een gezonde en gevarieerde voeding volgens de voedingsdriehoek met extra aandacht voor koolhydraten, vetten en voedingsvezels. Om het gewicht stabiel te houden, is het ook belangrijk dat de voeding niet meer energie aanbrengt dan je nodig hebt. Door kleine eenvoudige aanpassingen in het bestaande voedingspatroon kunnen de doelstellingen al bereikt worden.

De laatste jaren is er tegenstrijdige informatie over het gebruik van koolhydraten als voedingstherapie bij type 2 diabetes. Koolhydraatarme voeding krijgt de laatste tijd meer aandacht, maar de bestaande adviezen raden eerder koolhydraatrijke voeding aan. Een voeding zeer laag aan koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel op medisch voorschrift opgestart worden. Strikte medische begeleiding door een arts en diëtist zijn hierbij essentieel.

Voor deskundige begeleiding is een diabeteseducator aangewezen. Deze heeft een postgraduaat-opleiding gevolgd en is in het bezit van een Riziv-nummer. Zo kunnen specifieke verstrekkingen van educatie tot zelfzorg geattesteerd worden en is terugbetaling hierbij gegarandeerd.

Onze expert:

Julie Swankaert

Erkend diëtist en diabeteseducator

Meer Info

CONTACT

Om de telefonische overlast te beperken en de behandelingen zo weinig mogelijk te onderbreken, is er mogelijkheid om uw vraag te stellen of uw afspraak vast te leggen via mail. Indien u geen reactie ontvangen hebt binnen de 24 uur, gelieve dan rechtstreeks telefonisch contact op te nemen met uw therapeut. De gegevens kan je terugvinden via de Team pagina.

Bereikbaarheid

Met de fiets

Maak een gezonde keuze en kom via de vele binnenwegen met de fiets naar de praktijk. Denk aan uw veiligheid en gebruik een helm, fluovest en fietsslot!

Met de auto

Vlot bereikbaar via de N9, gelegen tussen ‘t Kruisen en ‘t Strop, op 2 km van op/afrit E40. Voldoende gratis parkeergelegenheid in de nabije omgeving, zie Info – Parkeren.

Met het openbaar vervoer

Lijnbus 94-96 (op 70m), Belbus 130 (op 70m), Lijnbus 46-47 (op 750m), Lijnbus 28 (op 1km)
Station Kwatrecht: op 2,4km
Station Wetteren: op 3,5km