Dieetkunde
De voedings- en dieetkunde is de wetenschappelijke leer die instaat voor het behoud of de verbetering van de persoonlijke gezondheid en/of de optimalisatie van de algemene volksgezondheid. Voor een deskundig antwoord op vragen rond voeding of advies op maat in voeding en levensstijl kan je terecht bij een erkend diëtist. Ongeacht de leeftijd wordt begeleiding aangeboden aan mensen die niet meer weten wat ze moeten eten om gezonder te leven.
In tegenstelling tot Nederland en in tegenstelling tot allerlei soorten ‘voedingscoach’ is het beroep van diëtist in België wettelijk erkend. Hiermee gaan specifieke kwaliteitscriteria gepaard en zijn technische interventies bepaald die een arts kan voorschrijven. Sinds begin 2018 is ook een beroepscompetentieprofiel opgesteld die bepaalt welke niet-paramedische activiteiten een diëtist onder zijn beroepstitel mag uitvoeren. Binnen het vakgebied is sprake van drie specialisaties:
- De preventieve diëtist (gezonde voeding/levensstijl)
- De klinisch diëtist (curatief bij ziekten, op voorschrift)
- De administratief diëtist (op niveau van Volksgezondheid)
Nadien zijn vier postgraduaten mogelijk als bijzondere beroepsbekwaamheid (BBB):
- Diabeteseducator (suikerziekte)
- Nefrologische voedingskunde (nierziekten)
- Oncologische voedingskunde (kanker)
- Health coach (algemene gezondheid)
De prioriteit ligt bij mensen met overgewicht, aandoeningen als gevolg van een te eenzijdig eetpatroon, chronische ziekten en bij mensen met risico op malnutritie of eetstoornissen. De diëtist is dus meer dan een specialist in vermagering.
Voor advies bij voedingsgerelateerde ziekten is een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Deze nauwe samenwerking leidt tot een optimale begeleiding.
Tijdens de eerste consultatie wordt een voedingsanamnese afgenomen, de zorgvraag bepaald en een behandelplan opgesteld. Tijdens de tweede consultatie is er een evaluatie van het opgestelde voedingsadvies met bijstelling indien nodig. Nadien zijn er vervolgconsulten met verdere begeleiding op maat.
Methodiek voor onderbouwd voedingsadvies:
1. Screening:
- algemene gezondheidstoestand
- voedingsgewoonten
- anatom. parameters: gewicht/ tailleomvang/ lichaamssamenstelling
- relevante medische gegevens
- fysiek activiteitsniveau
- werk- en gezinsomstandigheden
2. Zorgvraag:
- verwachtingen bepalen (haalbaar volgens levensstijl)
- doelen opstellen (houdbaar op lange termijn)
3. Behandelplan:
- individueel voedingsschema opstellen
- tips en advies
4. Evaluatie:
- bespreken en bijsturen schema
- info over voedingsmiddelen
- etiket-lezen
5. Opvolging:
- analyse lichaamssamenstelling en -gewicht
- tips en adviezen, o.a. beweging, restaurantbezoek, vakantie, …
- recepten
Lichaamsanalyse
Eenmalige bepaling van uw gewicht, vetmassa, spiermassa, vochtpercentage, botmassa, visceraal vet, metabolische leeftijd en BMI. Voedingsadvies en verdere opvolging mogelijk maar geen verplichting.
Zwangerschap en lactatie
Diabetes/Prediabetes
Specialisatie van aangepast, gezond en gevarieerd voedingsschema met extra aandacht voor koolhydraten, vetten en voedingsvezels.
Meer Info